Cauta reteta dorita

miercuri, 4 mai 2011

Aripioare cu fulgi de porumb

Ingrediente: aripioare de pui, 1-2 morcovi, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina ,1 ceapa mica, sare , piper boabe, fulgi de porumb, oua, faina, sare si piper alb, ulei ptr prajit.
Preparare: aripioarele se tau in 2 si se pun in apa rece la fiert cu putina sare . Se spumeaza , apoi se adauga zarzavaturile la el si se fierb la foc mic . Se mai adauga sare dupa gust . Cand aripioarele sunt fierte le scoatem deoparte , le lasam un pic la racit si le condimentam cu sare si piper macinat.

Intr-o farfurie spargem 1-2 oua, le batem si punem un pic de sare sau delikat, pe o alta farfurie punem faina alba, iar in alta farfurie punem fulgi de porumb pe care il zdrobim in maini sa se marunteasca un pic. Aripioarele condimentate le tavalim prin faina ,prin ou si apoi prin fulgii de porumb. Se incinge intr-o tigaie uleiul si se prajesc aripioarele pana devin aurii.

Se serveste alaturi de cartofi pai si cu pasta de usturoi

SOS ROMANESC

Ingrediente : 20-25 g faina , o lingurita ceapa rasa fin, 2-3 linguri ulei, 1/4 l suc rosii, completata cu 1/4 l apa patrunjel, telina, marar, sare.

Mod de preparare
Faina se prajeste la foc mic nu direct pe flacare amestecind mereu pina cind se rumeneste si capata culoarea maro deschis.Se trage tigaia de pe foc se pune se adauga ceapa si grasimea si se amesteca un minut. Se stinge cu suc de rosii, se pune iar pe foc si se amesteca sa nu se faca cocoloase si apoi se toarna peste mincarea pentru care a fost pregatit.

Carne de porc pe grill

Ingrediente:
4 felii carne de porc medii,condimente pentru carne de pui .
Timp de preparate:
Aproximativ 20 de minute
Mod de preparare: Se separa grasimea de pe carnea de porc(daca este) apoi se taie fasii un pic mai grosute.Se cresteaza in forma de patratele si se condimenteaza cu condimente pentru pui.Se poate pune la sfarsit si un strop de lamaie.

Peste la gratar

Bogat in proteine, pestele mai contine grasimi nesaturate, de asemenea benefice pentru organism. Puteti alege sardine sau somon, caci au importante cantitati de calciu, element esential pentru pastrarea sanatatii oaselor si dintilor. In plus, pestele contine fosfor (substanta care asigura starea de sanatate a gingiilor si dintilor), vitamina D (esentiala in fixarea calciului in oase), vitamina B12 (ce intervine in formarea globulelor rosii, in mentinerea sanatatii sistemului nervos).
Cel mai sanatos mod de a prepara pestele este la gratar:
Se unge cu o pensula inmuiata in ulei gratarul incins dupa care se aseaza pestele condimentat cu sare si ierburi aromatice. Lasati-l la foc mic, cate 15 minute pentru fiecare parte, daca bucata de peste este mai mare de 1 kg. Serviti pestele cu sos de legume care se prepara in felul urmator:
Curatati doua - trei rosii de pielita, apoi taiati-le cubulete si amestecati-le cu un ardei rosu, taiat marunt, un morcov ras si un catel de usturoi curatat de coaja si pisat. puneti legumele la fiert pentru 10-15 minute, sarati si piperati dupa gust si adaugati o lingura de ulei de masline. Turnati sosul peste peste.

Cotlet de porc CHARCUTIERE

Cantitati
• 6 cotlete de porc
• 200 ml vin alb
• 100 gr unt
• 2 linguri mustar
• 2 cepe taiate marunt
• 300 ml supa de vaca
• 3 castraveti acri taiati joulien (betisoare fine)
Intr-o tigaie se adauga 80 gr de unt si se topeste, apoi se adauga cotletele si se prajesc la foc mic pana prind culoare (12 minute). Cand cotletele sunt rumenite, se scot intr-un vas, iar in tigaia respectiva se adauga ceapa taiata si se caleste 7-8 minute pana prinde culoarea roza. Se stinge cu vinul alb pana se reduce cantitatea la 2/3. Adaugati in acest moment supa de vaca, amestecati si lasati la fiert pana se reduce din nou la 1/3. Se adauga mustarul si restul de unt. Amestecati pana obtineti un sos omogen. Adaugati castravetii acrii . Asezati cotletele pe un platou, adaugati peste ele sosul charcutiere obtinut. Cartofi sautees cu patrunjel sau cartofi piure acompaniaza acest platou. Vinul recomandat este vinul alb sau roze sec, indiferent de podgoria de origine.

Cotlet de porc cu smantana

Cantitati
• 4 cotlete de porc
• 100 gr ceapa
• 5 gr boia de ardei dulce
• 200 gr smantana
• 1 kg cartofi
• 50 gr ulei
• 20 gr faina
• sare, piper
• patrunjel verde 1 legatura
Se spala, se zvanta si se sareaza cotletele, dupa care se pun in ulei bine incins sa se prajeasca pe ambele parti. Cand sunt gata se scot. Ceapa se inabusa in putin ulei. Faina, boiaua de ardei, piperul se amesteca cu putina apa, omogenizandu-se si se fierbe 10 minute pana se ingroasa putin. Se adauga cotletele continuandu-se fiertul inca 15 minute. Se toarna smantana, se mai da in cateva clocote si se serveste cu cartofi natur si patrunjel verde taiat marunt.

File de porc cu dovlecei

Cantitati
• 700 gr file de porc
• 2 dovlecei (800 gr)
• 2 cepe
• 3 catei usturoi
• 50 gr pasta tomate
• faina, piper, sare, patrunjel verde
• 100 ml vin alb, ulei pentru prajit, boia dulce
Carnea se taie in felii, apoi se trece prin faina ce a fost amestecata cu sare, piper, boia. Carnea se prajeste pe ambele parti in putin ulei. Dovleceii se vor taia felii subtiri, ceapa rondele apoi se inabuse in putina apa si ulei, se adauga carnea, usturoiul, sare, dupa care se adauga pasta de tomate si vinul. Se mai fierbe 5-7 minute.

Pulpa de porc cu legume

Cantitati
• 1 kg pulpa de porc
• 1 conopida mica
• 2 morcovi
• 200 gr fasole verde
• 2 dovlecei
• 2 cepe
• 1 ardei gras
• 100 ml vin alb
• 1 legatura patrunjel verde
• sare, piper, tarhon, usturoi
• 100 ml ulei
• 200 gr smantana
Carnea se va taia in bucati potrivite, se condimenteaza cu sare, piper, putin tarhon, 3 catei de usturoi si 50 ml ulei, se introduce la cuptor aproximativ 10 minute. Legumele se vor curata, spala si se vor taia ceva mai mare (morcovul bare potrivite, dovleceii felii, ceapa, ardeiul rondele, conopida, rosiile buchetele, se condimenteaza, se adauga vinul, putina supa si se introduc la cuptor 15-20 minute. Se adauga tarhonul si patrunjelul taiat marunt. Se adauga smantana la servire.

Pulpa de porc cu mere si ceapa

Ingrediente necesare:
Cantitati
• 800 gr pulpa de porc
• 400 gr ceapa
• 300 gr mere acrisoare
• 1 lingura margarina
• 150 ml vin alb
• sare, piper, boia de ardei dulce 1 lingurita, maghiran
Carnea se imparte cite doua bucati la portie, se condimenteaza si se introduce la cuptor timp de 7-8 minute, apoi se adauga ceapa taiata pestisori, merele taiate felii potrivite, si se introduce la cuptor inca 10 minute (vasul trebuie sa fie acoperit); se toarna vinul si se mai lasa inca 10 minute in cuptor. Se serveste cu garnitura de orez.

Cotlet de porc cu mustar de dijon

Ingrediente: 4 cotlete porc, 2 linguri zahar brun, 1 lingura mustar Dijon, 4 linguri rozmarin, 3 linguri ulei de masline, 2 cartofi copti, sare, piper.
Mod de preparare: Incalzeste cuptorul la treapta a IV-a (180C). Condimenteaza cotletele cu sare si piper. Pune zaharul pe o farfurioara. Unge carnea cu mustar, presara 2 linguri de rozmarin apoi tavaleste cotletele prin zahar. Pune 2 linguri de ulei intr-o tava din teflon. Taie cartofii felii cat poti de subtiri si asaza-i pe fundul tavii. Picura peste ei ulei ramas. Presara piper si rozmarinul ramas. Asaza cotletele de porc deasupra si lasa tava la cuptor timp de 45 de minute, pana cartofii si cotletele capata o nuanta aurie. Serveste friptura calda cu cartofii copti.

COTLETE DE PORC CU SMINTINA

Ingrediente
________________________________________
4 cotlete de porc, taiate de 2 cm grosime, 30 g slanina afumata, 50 g ceapa, 100 ml vin alb, 100 ml smintina, lamiie, sare.
________________________________________
Mod de preparare
________________________________________
Slanina taiata marunt se prajeste intr-o tigaita, la foc mic, pina cind se rumeneste putin. Se ia de pe foc, adaugindu-se ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici; se amesteca un minut (fara sa se mai puna pe foc), adaugind repedeun virf de lingurita de boia dulce de ardei si amestecind de 2-3 ori. Se stinge cu vinul si 3-4 linguri cu apa si se lasa sa fiarba 5 minute ca sa se moaie ceapa, potrivindu-se gustul cu sare, zeama de lamiie si piper. Apoi, tigaita se ia de pe foc si sosul se amesteca imediat cu smintina care a fost batuta bine. Nu se mai fierbe, pastrindu-se pe un vas cu apa fierbinte. Cotletele, nebatute si nesarate, unse cu untdelemn, se prajesc intr-o tigaie care a fost infierbintata inainte fara grasime. Cotletele se prajesc in tigaia fara grasime, numai cu 20 minute inainte de servire, cite 10 minute pe fiecare parte, pina cind se rumenesc putin. Cotletele se asaza imediat pe platou, turnindu-se sosul deasupra. Se servesc cu garnitura de orez, macaroane sau cu piure de cartofi si salate.

Cotlete de porc cu sos de vin

Ingredinte: 1 kg. cotlet, 2 cepe mijlocii, 3-4 buc. rosii, 1 pahar vin, putina nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare
Bucata de cotlet se spala, se presara cu sare si piper, se lasa 10-15 min., dupa care se asaza intr-un vas potrivit de mare si se da la cuptor, la foc iute. Dupa circa 30 min. se adauga ceapa taiata rondele, rosiile intregi, vinul, nucsoara si se acopera vasul cu capac. Cind carnea este patrunsa bine se scoate si se pune pe platou. Sosul se paseaza, se pune in sosiera si se serveste impreuna cu carnea. Dupa gust nucsoara se poate inlocui cu cimbru.

COTLETE DE PORC TARANESTI CU VIN

Ingrediente necesare: Pentru 4 PORTII - 4 COTLETE DE PORC 1 pahar de vin rosu,100g de branza feta,2 3ls ulei,10 masline negre,100g faina,maghiran.,sare piper.
Se spala cotletele,se cond.,se dau prin faina,si se prajesc,in ulei incins,se stropesc cu vin,si se aseaza intr o tava,peste coitlete se ad feliile de branza,masline si sos ce a ramas in tava.

CRAP A LA BUNICA

INGREDIENTE: SOS:

FOLIE ARGINTIE USTUROI
PESTE(CRAP) SMANTANA
CEAPA MARAR
PIPER BOABE
SARE
MARGARINA
ZEAMA DE LAMAIE
DELICAT

CRAP LA CUPTOR

Un crap de 1,5 kg, 3 linguri de ulei, un pahar de vin alb, 3 cepe, doi
catei de usturoi, doua foi de dafin, 5 boabe de piper, o lingura de bulion de rosii, sare.

Se curata crapul, se sareaza pe afara si pe dinauntru si se lasa sa stea cel putin un sfert de ora. Se aseaza intr-o cratita lunga si se pune ceapa taiata felii subtiri, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de rosii si sarea. Se unge bine crapul cu ulei, se da la cuptor si se tine cam o ora si jumatate. Se unge din cind in cind cu sosul din cratita. Daca scade prea mult inainte de a fi pestele gata, se mai pune putina apa. Inainte de a se servi se scoate usturoiul.

Crap la Protap

NGREDIENTE:1 crap de cca.1Kg(ceea ce ar ajunge pentru un flămând); sare,piper, cimbru, cam 50 g untdelemn.
PREPARARE:
Se face un foc de lemne(eventual două la 1 m distanţă unul de altul). Se curăţă crapul de solzi,se taie pe burtă şi se scot măruntaiele şi branhiile; se spală bine şi apoi se sterge cu un ştergar curat. Se crestează transversal,mai ales pe spinare.Se sărează ,se piperează,se freacă cu cimbru.

Crap pescaresc si plachie de crap

Ingrediente necesare: Peştele se curăţă şi se tranşează sau se lasă întreg(preferabil)
Se adugă sare şi piper,cimbru,ulei 2-3 linguri,ceapa(solzi) la plachie şi tăiată mărunt la pescăresc,ardei tăiat felii(alb şi roşu),roşii decojite,bulion uşor dizolvat, verdeaţă(la pescăresc)
Se introduc în cuptor la foc potrivit timp de 25-30 min(la început mai mic)

Crap Rasol cu garnitură de ciuperci

Ingrediente necesare:1 kg peşte,1 lămâie,150 ml ulei,500 g ciperci,sare,piper,pătrunjel.Crapul se curăţă bine de solzi şi măruntaie,se sărează pe dinăuntru şi pe dinafară şi după o oră se fierbe rasol(morcovi şi cartofi + ceapă viaţa nouă iar să-nceapă).Se scoate şi se pune pe un platou în poziţie de înot.Când aproape s-a răcit complet,se toarnă peste el uleiul amestecat cu foarte multă zeamă de lămâie,sare şi puţină apă în care a fiert peştanul. De jur-împrejur se garniseşte cu ciuperci călite,amestecate bine cu sosul de mai sus. Se aruncă un praf de piper şi pătrunjel tocat mărunt.